Καλλιεργείστε Κριθάρι

Συνήθως ασχολούμαστε με νέες καλλιέργειες αναζητώντας τις προοπτικές και τους τρόπους ώστε αυτές να αποτελέσουν λύση για τους παραγωγούς. Ίσως όμως έτσι αφήνουμε στην άκρη παραδοσιακές, καλλιέργειες όπως αυτή του κριθαριού που σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις  αποτελούν υπό προϋποθέσεις μια πραγματικά συμφέρουσα λύση τόσο για νέους όσο και για παλιούς αγρότες.


Το μυστικό βρίσκεται στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση κριθαριού από την εγχώρια ζυθοποιία.

Τις προηγούμενες δεκαετίες παρατηρήθηκε συρρίκνωση της ελληνικής ζυθοποιίας. Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί. Επιγραμματικά μπορούμε να τονίσουμε την τεράστια ζήτηση των εισαγόμενων σε συνάρτηση με την επιδοματικού χαρακτήρα αγροτική πολιτική.

Η αλλαγή των δεδομένων τα τελευταία χρόνια δείχνει παρά τη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς μπύρας λόγω κρίσης, μια διαρκή ανάπτυξη στη ζυθοποιία τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες μονάδες παραγωγής.
Ταυτόχρονα σημειώνεται ως διορθωτική αντίδραση από τους καταναλωτές μια πρωτοφανής κλίση προς τις μπύρες ελληνικής παραγωγής.

Το κίνητρο μπορεί να είναι εθνικού συμφέροντος όμως όπως υποστηρίζουν οι καταναλωτές και ειδικά οι πότες, οι ελληνικές μπύρες τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάν την ποιότητα των εισαγόμενων, μάλιστα σε πολύ καλύτερη τιμή που είναι και το ζητούμενο πλέον.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι παραγωγοί που συνάπτουν συμβόλαια με ελληνικές εταιρίες. Ο αριθμός τους ανά τη χώρα έχει ξεπεράσει τους χίλιους. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί συνάπτουν εκ των προτέρων συμβόλαια με τις εταιρίες μπύρας. Σε αυτά τη συμβόλαια υπάρχουν κάποιες ποιοτικές και ποσοτικές δεσμέυσεις από την μία πλευρά και από την άλλη υπάρχει το κλείσιμο της τιμής. Αυτό κάνει ευκολότερη τη ζωή του παραγωγού μιας και εκ των προτέρων γνωρίζει τι ακριβώς καλείται να δαπανήσει αλλά και φυσικά τι θα εισπράξει και κυριότερα πότε και από ποιόν. Ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός της μεγάλης εμπειρίας που έχει ο Έλληνας παραγωγός στην συγκεκριμένη καλλιέργεια και στη μεγάλη ευκολία της καλλιέργειας η οποία συνεχίζει να καλύπτει ανάγκες πέρα από το είδος που περιγράφουμε για μια σειρά αναγκών όπως οι ζωοτροφές και άλλα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ένα στρέμμα μπορεί να αποδώσει απο 300 μέχρι και 800 κιλά  κριθαριού. Ο μέσος όρος τιμής που ξεκινάει απο τα 18 λεπτά το κιλό συνήθως ξεπερνάει τα 20 λεπτά.

Υπολογίστε τα έξοδα και τα έσοδα και προχωρείστε. Το ενοίκιο των χωραφιών και το κόστος των μηχανημάτων αλλά και τα υπόλοιπα καλλιεργητικά έξοδα σίγουρα θα σας απασχολήσουν όμως αν κάνετε σωστή διαχείριση και υπολογισμούς, έχοντας δίπλα σας κάποιον με εμπειρία η επιτυχία θα είναι δεδομένη.