Λωτός 1.000 ευρώ ανα στρέμμα

Πρόκειται για ένα απολαυστικό εξωτικό φρούτο. Είναι ιδιαιτέρα γνωστός κυρίως στις αγορές του εξωτερικού εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας αφού περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες Β1 Β2 Β6 μαγγάνιο, κάλλιο, φώσφορο και χαλκό.

Είναι χρήσιμο και γνωστό για τις φυτικές του ίνες και ευεργετικό επίσης για την ήπια αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση.

 Τα σκευάσματα με βάση το λωτό κατατάσσονται στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων δηλαδή στην κατηγορία που σημειώνει ιδιαίτερα καλές πωλήσεις
στην παγκόσμια αγορά των παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Στη χώρα μας αν και είναι ιδαίτερα γνωστό φρούτο στην περιφέρεια, η εγχώρια αγορά δεν είναι ανεπτυγμένη κάτι το οποίο αποτελεί πρόκληση αλλά και ελεύθερο πεδίο για όσους εστιάσουν στην ανάπτυξή της. Οι παραγωγοί λωτού στη χώρα μας παράγουν καλυπτόμενοι συμβολαιακά με το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος να εξάγεται σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού.

Αν και κατατάσσεται στα εξωτικά φρούτα στην Ελλάδα παράγεται εξαιρετικής ποιότητας λωτός με το Υπουργείο Ανάπτυξης μάλιστα να το έχει κατατάξει στις "προωθούμενες εναλλακτικές καλλιέργειες" κάτι που σημαίνει πολλά για το νέο αγρότη. Σήμερα στη χώρα δεν καλλιεργούνται περισσότερα απο 800 στρέμματα αν και οι προοπτικές της καλλιέργειας αναμένονται λαμπρές. Σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία των συστηματικών καλλιεργητών και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και δημοσιεύματα το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό κυμαίνεται μεταξύ 1.000 - 1.100 ευρώ το στρέμμα με το κιλό στα 1 με 1.5 ευρώ και την απόδοση έως 2 τόνους.