ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ!!! ΜΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Αρωματικά φυτά PDF


Image


Ο πελάτης, ο αγοραστής προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αποτελεί τον τελευταίο, αλλά τον πλέον καθοριστικό ηγούμενο κρίκο μιας αλυσίδας. Χωρίς ζήτηση και το καλύτερο προσφερόμενο προϊόν μένει στο ράφι. Και στην προκειμένη περίπτωση εάν προσφέρονται ποιοτικά, επώνυμα και πιστοποιημένα προϊόντα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπάρχει εξασφαλισμένη αγορά με πολύ ικανοποιητικές τιμές.
Οι κρίκοι της αλυσίδας
Οι επόμενοι παραγωγικοί κρίκοι, κατά φθίνουσα σειρά είναι α) η μεταποίηση, δηλαδή παραγωγή δρογών και απόσταξη αιθέριων ελαίων, β) η καλλιέργεια για παραγωγή της φυτικής μάζας, φύλλων, ανθέων, καρπών για μεταποίηση, γ) το πολλαπλασιαστικό υλικό, σπόροι σποράς και φυτά για φύτευση, δ) φυτογενετικοί πόροι για δημιουργία ποικιλιών και κλώνων, από το γενετικό υλικό των οποίων θα παραχθεί το πολλαπλασιαστικό υλικό. Για όλους τους κρίκους χρειάζονται τα κατάλληλα στελέχη της γνώσης, της επιστήμης και της έρευνας.
Δρόγες και αιθέρια έλαια
ImageΓια την παραγωγή δρογών και αιθέριων ελαίων από φυτική μάζα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία στη χώρα μας. Ακόμη λειτουργεί σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων με σύγχρονη τεχνολογία αποστάξεων. Η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων αυτών με την αναγκαία φυτική μάζα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών προέρχεται είναι εγχώριο αλλά και εισαγόμενο. Για την παραγωγή δρογών δραστηριοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός, κυρίως μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η πρώτη ύλη είναι κατά κανόνα εγχώρια, είτε με συλλογή από την αυτοφυή αρωματική και φαρμακευτική χλωρίδα είτε καλλιεργούμενη.
Παραγωγή φυτικής μάζας ΑΦΦ
Η παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών προέρχεται από συλλογή στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας και με καλλιέργεια. Η καλλιέργεια ακόμη είναι περιορισμένη με εξαίρεση της ρίγανης που και αυτή έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Για τα γόνιμα χωράφια περιοριστικός παράγοντας είναι ότι το εισόδημα από άλλες καλλιέργειες είναι μεγαλύτερο από την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Για όλες όμως τις περιπτώσεις περιοριστικός παράγοντας είναι η εύρεση κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού σε ικανές ποσότητες.
Ο αδύναμος κρίκος
Ο νόμος του ελαχίστου λειτουργεί και στην ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με την έλλειψη επαρκούς και αξιόπιστου πολλαπλασιαστικού υλικού. Πράγματι ο αδύναμος κρίκος στην παραγωγική διαδικασία αποδεικνύεται το πολλαπλασιαστικό υλικό. Με εξαίρεση την ΚΕΣΠΥ που άρχισε μόλις από πέρυσι την σποροπαραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, την Vitro Hellas A.E. και ελάχιστους άλλους. Οι εισαγωγές ξένου πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από βόρεια Αφρική, Ισραήλ, Ιταλία κλπ καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών των αγροτών μας αλλά σχεδόν του συνόλου των ερασιτεχνών και των παραγωγών για ίδια χρήση.
Φυτογενετικοί πόροι
Η χλωρίδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών των ελληνικών βουνών είναι τόσο πλούσια σε αριθμό ειδών και ποιότητα. που θεωρείται από πολλούς η πλουσιότερη του κόσμου. Η αξιοποίηση αυτού του γενετικού πλούτου είναι ακόμη το ζητούμενο.
 
1ο Partenariat Προϊόντων Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών
ImageΜε πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, το Σάββατο που μας πέρασε στο Κιλκίς, σημαντική εκδήλωση για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ΑΦΦ). Κατά την εκδήλωση λειτούργησε σχετική έκθεση, έγιναν επιχειρηματικές συναντήσεις και σημαντικές ομιλίες για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δίδονται με βάση τα φυτά αυτά και τα προϊόντα τους.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Κιλκίς. (Το Partenariat είναι λέξη γαλλική και σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει σύμπραξη εταίρων, σύμπραξη διαφόρων ομάδων ενός παραγωγικού τομέα).
Πράγματι το 1ο Partenariat για τα ΑΦΦ ήταν μια επιχειρηματική εκδήλωση για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ συλλογικών φορέων και κρίκων της παραγωγικής διαδικασίας, ερευνητές, καλλιεργητές, μεταποιητές και εμπόρους προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών, δηλαδή δρόγες και αιθέρια έλαια.
Υποδοχή
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κέντρο «Κήπος» του Κιλκίς. Στην είσοδο λειτούργησε υπαίθρια έκθεση με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, δρόγες και αιθέρια έλαια, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να αγγίξουν (να πιάσουν) τα αποξηραμένα φυτά να μυρίσουν αυτά καθώς και τα αιθέρια έλαια. Επίσης προσφέρονταν δωρεάν ζεστά αφεψήματα (τσάγια) με δρόγες αρωματικών φυτών. Τα παραπάνω είχαν οργανωθεί και προσφερθεί από την επιχείρηση «Αλχημιστής» του Κιλκίς.
Εκθέτες
Από τις 10 το πρωί μέχρι 7 το απόγευμα λειτούργησε έκθεση με περίπτερα διαφόρων επιχειρήσεων του κλάδου των αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών. Διακρίναμε τα περίπτερα των ΒΙΟΕΡΕΛ, Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε., ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με τον Βαλκανικό κήπο Κρουσσίων, ΚΕΣΠΥ, Μυρεψός, Βότανα και Αρωματικά Φυτά Κρήτης, Αγνότης, Biodes, Αγρογνώση, Αγρόραμα, Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακογνωσίας, Ανδρέου αιθέρια έλαια, Κτήμα βίωμα, QMSCert, Weleda, Φυτώριο αρωματικών φυτών βιολογικής γεωργίας Δ. Μαχαιρίδης, Αγρός ΕΠΕ. Την έκθεση επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Κιλτίδης και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σάββας Τσιτουρίδης οι οποίοι συνομίλησαν με όλους τους εκθέτες, με τους διοργανωτές της εκδήλωσης και με πολλούς επισκέπτες.
Επιχειρηματικές συναντήσεις
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν πληθώρα αποδοτικών επιχειρηματικών συναντήσεων. Υπήρξε πληθώρα επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθότι η είσοδος ήταν ελεύθερη. Πάντως υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επισκεπτών ήταν πάνω από 500 από όλη την Ελλάδα και το Κιλκίς.
Ημερίδα
ImageΜετά το πέρας της λειτουργίας της έκθεσης και των επιχειρηματικών συναντήσεων άρχισαν σε διπλανή αίθουσα οι ομιλίες. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με πολλούς όρθιους. Τις ομιλίες παρακολούθησαν πάνω από 150 άτομα. Στην αρχή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε. κ. Παύλος Πασχαλίδης παρουσίασε το γενικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων της εταιρείας. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης ο οποίος ανέπτυξε τη σημασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για τη χώρα μας και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. «Ινστιτούτο έρευνας αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών».
Ο κ. Παν. Κωνσταντινίδης, συντονιστής του Leader+ AN.KI. A.E. O.T.A. παρουσίασε το πρόγραμμα διατοπικής συνεργασίας «Άρωμα Ποιότητας».
Ο κ. Σταύρος Μαντζανάκης, διευθύνων σύμβουλος της Emetris A.E. παρουσίασε τη μελέτη για την έρευνα αγοράς του κλάδου προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και της ιστοσελίδας και ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της ΑΝ.ΚΙ (Αναπτυξιακής Κιλκίς).
Η Καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, κ. Στέλλα Κοκκίνη ανέπτυξε τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από τις έρευνες πάνω στα ελληνικά αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαιά τους.
Ο κ. Χρ. Χασιώτης, καθηγητής ΑΤΕΙ Λάρισας παρουσίασε την επιχείρηση για καθετοποιημένη καλλιέργεια λεβάντας κατόπιν δημιουργίας του κλώνου της Lavandula angustifolia cv etherio, κλώνου της λεβάντας με πολύ ανώτερα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η κ. Ελένη Μυρωνίδου, γεωπόνος της Αναπτυξιακής Κιλκίς, παρουσίασε μια πρωτοποριακή συνεργασία πιλοτικής καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νομό Κιλκίς.
Τέλος, ακολούθησε συζήτηση και αρκετοί άλλοι έλαβαν το λόγο και ανάπτυξαν εν συντομία διάφορες απόψεις.
Προωθούμενος αλλά προβληματικός
ImageΟ τομέας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας καρκινοβατεί παρά τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, το εξαιρετικούς φυτογενετικούς πόρους της χώρας και τις περισπούδαστες ακριβοπληρωμένες σχετικές μελέτες και τους ακριβοπληρωμένους αποδεικτικούς που εγκαταστάθηκαν με σπόρους εξωτερικού. Ο λόγος είναι η απουσία ποικιλιών δοκιμασμένων για την σταθερότητα, την ομοιομορφία, και την καλλιεργητική αξία και χρήση τους για τις οποίες ποικιλίες οι παραπάνω μελέτες δεν έλεγαν τίποτε. Οι μελέτες άρχιζαν από τις ανάγκες σε φυτική μάζα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν ανάγκη οι βιομηχανίες μεταποίησης για την παραγωγή δρογών και αιθέριων ελαίων χωρίς να παίρνουν μέριμνα, ούτε καν υπόψη, τη δημιουργία υποδομών για την απόκτηση πιστοποιημένου γενετικού υλικού ΑΦΦ. Ούτε επίσης ασχολούνταν με το πολλαπλασιαστικό υλικό (ποικιλίες ξένες ή ελληνικές, αξιολόγηση κ.λπ.) που χρειάζονται να εγκατασταθούν οι αναγκαίες εκτάσεις για την παραγωγή της φυτικής μάζας. Όλα τα παραπάνω αγνοούνταν με αποτέλεσμα οι μελέτες να παραμείνουν στο ράφι και οι αποδεικτικοί χωρίς θετικά αποτελέσματα.
Οι περιφερειακές μελέτες
Στο παρελθόν, η Agrenda παρουσίασε στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Το παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τις 13 περιφερειακές μελέτες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας πρέπει να θεωρείται δυναμική επειδή αποτελεί ιδανική λύση για την αξιοποίηση μειονεκτικών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Στην ατζέντα μάλιστα της κυβέρνησης εγγράφονται ως κλάδος ‘προωθούμενος’, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μεγάλο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς, με ειδικές αναφορές στο θυμάρι, το βασιλικό, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο και τη ρίγανη, ως εναλλακτικών καλλιεργειών σε εκτάσεις με σιτηρά και κυρίως με καπνά.
Η μίζερη κατάσταση
Η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στη χώρα μας, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία κυμαίνεται από 16.000 έως 20.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή από 1.500 έως 1.800 τόνους. Η μέση στρεμματική απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων δεν μπορεί να προσδιορισθεί καθότι υπάρχουν εκτάσεις εγκαταλελειμμένες, στις οποίες η παραγωγή δεν συγκομίζεται και επίσης ποσότητες που προέρχονται από την αυτοφυή χλωρίδα.
Για την καλλιέργεια των παραπάνω εκτάσεων χρησιμοποιείται πολλαπλασιαστικό υλικό από διάφορες πηγές. Οι σπόροι αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που διακινούνται στο εμπόριο είναι στη μεγίστη πλειοψηφία τους ξενικής προέλευσης. Αυτοί οι ξένοι σπόροι, απιστοποίητοι και ανεξέλεγκτης ποιότητας και προέλευσης είναι υπόλογοι, σύμφωνα με ειδικούς, για γενετική ρύπανση των εγχώριων οικότυπων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Διαπιστώσεις
Σύμφωνα με τους ειδικούς και το υπουργείο, υπάρχουν πολλά προβλήματα που ευθύνονται για την κακοδαιμονία του κλάδου των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών αναφέρουν «έλλειψη των απαραίτητων εφοδίων (εγχώριων πιστοποιημένων σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού) και κατάλληλου εξοπλισμού για την ανάπτυξη της καλλιέργειας». Για τον κατάλληλο εξοπλισμό οι συντάκτες των παραπάνω αναφορών έχουν δίκιο μόνον όσον αφορά τα ειδικά μηχανήματα συγκομιδής. Δεν λείπουν τα ποικίλα μηχανικά μέσα για την επεξεργασία του εδάφους, την σπορά κλπ για τις καλλιέργειες. Όσο για τους σπόρους δεν υπάρχουν πράγματι εγχώριοι πιστοποιημένοι σπόροι, αλλά ούτε και ξενικοί πιστοποιημένοι σπόροι αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Πιστοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού
Αρκετά από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να εξελιχθούν σε βιομηχανικά φυτά μεγάλης οικονομικής αξίας όπως η ρίγανη, η λεβάντα κλπ.
Για να στηριχθεί μια βιομηχανία αιθέριων ελαίων και δρογών χρειάζεται ως πρώτη ύλη φυτική μάζα σε σταθερή τροφοδοσία με καλλιέργειες φυτών με πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Με ποικιλία σταθερή για ομοιόμορφα φυτά με σταθερή παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και σε περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.
Μελετητές του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. προτείνουν σχέδιο συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα κανονισμό για την πιστοποίηση του υλικού, ένα κανονισμό για την αποδοχή των ποικιλιών και ένα για τις ποικιλίες της ρίγανης. Με προοπτική τη σταδιακή επέκταση στα άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Γενικός τεχνικός κανονισμός ελέγχου και πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών
H εφαρμογή του κανονισμού εκτείνεται σε 13 είδη : ρίγανη, θυμάρι, μέντα, τσάι του βουνού, λεβάντα, φασκόμηλο, δυόσμος, μάραθος, χαμομήλι, δίκταμος, κρόκος, δάφνη και φλαμούρι.
Οι κατηγορίες των μητρικών φυτειών αποτελούνται από φυτεία καλυτερευτή, προβασική, βασική και πιστοποιημένη για παραγωγή πιστοποιημένου υλικού που δίδεται στους αγρότες για σπορά ή φύτευση των κοινών καλλιεργειών.
Γενικός τεχνικός κανονισμός αποδοχής ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών
Ο κανονισμός αναφέρεται στην έκδοση και τήρηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών, καθώς και στις διαδικασίες και τις επίσημες εξετάσεις που υφίστανται οι ποικιλίες προκειμένου να εγγραφούν στον παραπάνω κατάλογο.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει το όνομα των ποικιλιών που έχουν γίνει αποδεκτές, το έτος εγγραφής τους, το όνομα του δημιουργού και το όνομα του διατηρητή ή προμηθευτή της ποικιλίας.
Παράλληλα η ποικιλία καταχωρείται σε ειδικό μητρώο και τηρείται φάκελος με τον αριθμό μητρώου της ποικιλίας που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και την αλληλογραφία που αφορούν την ποικιλία.
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις, καθώς και οι επίσημες εξετάσεις στο χωράφι και το εργαστήριο περιλαμβάνουν τις δοκιμές διακριτότητας, ομοιομορφίας και σταθερότητας, (δοκιμές Δ.Ο.Σ.) και καλλιεργητικής αξίας και χρήσης (δοκιμές Κ.Α.Χ.), ορίζονται με τους Εδικούς Τεχνικούς Κανονισμούς για κάθε φυτικό είδος ξεχωριστά.
 
Ειδικός τεχνικός κανονισμός αποδοχής ποικιλιών ρίγανης
ImageΟ κανονισμός εφαρμόζεται σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες των ειδών του γένους Origanum.
Οι δοκιμές διακριτότητας, ομοιομορφίας και σταθερότητας διαρκούν δύο έτη και περιλαμβάνουν εξετάσεις του φυτού με παρατηρήσεις και βαθμολογία των φύλλων κάτω από την πρώτη ταξιανθία, του στελέχους, του άνθους, της ταξινόμησης της άνθησης και το σχήμα του φυτού. Για τα βιοχημικά και μοριακά χαρακτηριστικά προβλέπονται τεχνολογικές αναλύσεις με τη βοήθεια μοριακών και βιοχημικών δεικτών.
Οι δοκιμές καλλιεργητικής αξίας και χρήσης γίνονται σε συγκριτικά πειράματα σε τρεις διαφορετικές θέσεις που αντιπροσωπεύουν τις χαρακτηριστικές περιοχές της χώρας με τον ίδιο μάρτυρα. Κάθε πειραματικός διατηρείται και παρακολουθείται για 4 χρόνια.
Κύριο κριτήριο για την εκτίμηση είναι η παραγωγική δυνατότητα, τα τεχνολογικά στοιχεία, τα αιθέρια έλαια και τα συστατικά τους.
 
Μυρεψός
Αρωματικά, Φαρμακευτικά Κιλκίς
Με το παραπάνω όνομα δημιουργήθηκε πρόσφατα αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του νομού Κιλκίς με 42 μέλη γεωργούς και γεωπόνους.
Τα καλλιεργούμενα είδη από τα μέλη της εταιρείας είναι βασιλικός, δενδρολίβανο, θυμάρι, καλέντουλα, λεβάντα, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, φασκόμηλο και χαμομήλι.
Οι σκοποί της εταιρείας είναι η πιλοτική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η προώθηση της καλλιέργειας και αξιοποίησης των φυτών αυτών στο νομό Κιλκίς, η μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η εταιρεία έχει ως στόχο την αναγνώριση και κατοχύρωση ορισμένων τοπικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ως προϊόντα ΠΓΕ (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) και ΠΟΠ (προστατευμένη ονομασία προέλευσης).
 
Επιστροφή στα φυσικά τοπικά φάρμακα
Ελληνική εταιρεία εθνοφαρμακολογίας
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη καταγραφής των παραδοσιακών γνώσεων και πρακτικών που αναφέρονται σε θεραπευτικές μεθόδους, ιδιαίτερα με χρήση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Από την ανάγκη αυτή της επιστροφής στις γνώσεις από την αρχαία εποχή μέχρι τις γνώσεις των παππούδων και γιαγιάδων μας δημιουργήθηκε η επιστήμη της Εθνο-Φαρμακολογίας. Η επιστήμη αυτή ασχολείται με την παρατήρηση, προσδιορισμό, περιγραφή και πειραματική έρευνα των συστατικών και δράσεων των φαρμάκων, ιδιαίτερα προερχόμενων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά από τις τοπικές κοινωνίες.
Στη χώρα μας λειτουργεί από το 1995 η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας, επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μέλη φαρμακοποιούς, γιατρούς και γεωπόνους. Σκοπός της εταιρείας είναι η καταγραφή, μελέτη, διάδοση και ανάπτυξη παραδοσιακών θεραπειών, ιδιαίτερα με τοπικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και προϊόντα από τα φυτά αυτά. Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της, η εταιρεία αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα κι διάφορες εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια κλπ.
 
Αφιερωμένες εξαιρετικά
Από τις ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας είναι η απόφαση κάθε χρονιά να αφιερώνεται και να παίρνει το όνομα βοτάνου ή δρόγης που η σημασία της έχει παίξει ή παίζει ακόμη ιδιαίτερο ρόλο στην παραδοσιακή θεραπευτική στη χώρα μας. Από το 1996 κάθε χρονιά παίρνει την ονομασία του λάδανου, της μαστίχας, του κρόκου, του τσαγιού του βουνού, της ελιάς, της αμπέλου, του δίκταμου, του φασκόμηλου, του θυμαριού, του υπέρικου κ.λπ.
*Το 1996 ονομάστηκε Χρονιά του Λάδανου. Άνθρωποι της Εταιρείας βρέθηκαν τη χρονιά αυτή στην Κρήτη, στο χωριό Μπαλί του Ρέθυμνου, όπου έγινε η παρουσίαση του φυτού της λαδανιάς και της δρόγης του λάδανου που μελετήθηκε από βοτανικής και θεραπευτικής πλευράς και παρακολούθησαν τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής του λάδανου από τους "λαδανιάρηδες" σε πλαγιά της περιοχής.
*Η χρονιά του 1999 ήταν αφιερωμένη στο τσάι του βουνού. Πραγματοποιήθηκε διημερίδα στο Περτούλι Τρικάλων, όπου αναπτύχθηκε η καλλιέργεια, συλλογή, συστατικά, χρήσεις κ.λπ. του τσαγιού του βουνού.
*Χρονιά του Έρωντα ονομάστηκε το 2004. Φαρμακοποιοί, γιατροί και γεωπόνοι βάδισαν στη Γιούχτα, θρυλικό βουνό του Ψηλορείτη, παρατήρησαν και μελέτησαν από κοντά το δίκταμο, δηλαδή το ερωντοβότανο που για να το μαζέψεις χρειάζεται να περάσεις "του έρωντα τα πάθη". Παράλληλα, στο Ηράκλειο οργανώθηκε εκδήλωση όπου ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν θέματα σχετικά με το δίκταμο, την ιστορία του, τις δράσεις, τις εφαρμογές στην παραδοσιακή αλλά και στη σύγχρονη θεραπευτική.
*Φασκόμηλο το Ελληνικό είχε την τιμητική του το 2005. Στη Ζαγορά του Πηλίου έγινε εκδήλωση με ομιλίες κ.λπ. σχετικά με αυτό το βότανο.
*Δρόγη της χρονιάς ήταν το θυμάρι τη χρονιά του 2006. Η σχετική εκδήλωση για το θυμάρι, τις χρήσεις του στην κουζίνα και στη θεραπευτική έγινε στο νησί της Άνδρου.
*Για το βότανο υπερικό έγινε εκδήλωση το 2007 στο Λιτόχωρο Πιερίας, όπου βραβεύτηκε η καλύτερη εργασία φοιτητή για το υπερικό.
 
Κρίταμο, δίκταμο, μελισσόχορτο
Πιλοτικό σχήμα παραγωγής και αξιοποίησης
ImageΈνα πρωτότυπο πιλοτικό σχήμα παραγωγής και εμπορικής αξιοποίησης στην αρχιτεκτονική του τοπίου και τη βιομηχανία καλλυντικών των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κρίταμου, δίκταμου και μελισσόχορτου εκπονείται από τη Vitro Hellas A.E., χρηματοδοτούμενο από το ΠΑΒΕΤ 2005. Σε συνεργασία με την εταιρεία «Κορρές Α.Ε., φυσικά προϊόντα» και υπεργολάβο το εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών του Κέντρου γεωργικής έρευνας βόρειας Ελλάδας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (Βαλκανικός βοτανικός κήπος Κρουσσίων).
Στα πλαίσια του προγράμματος συλλέχθηκαν επιλεγμένα αυτοφυή φυτά κρίταμου, δίκταμου και μελισσόχορτου και δημιουργήθηκαν μητρικά φυτά από τα οποία γίνεται παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού σε αγρό και με μεριστωματικό πολλαπλασιασμό (in vitro). Με το παραπάνω πολλαπλασιαστικό υλικό εγκαταστάθηκαν πιλοτικές καλλιέργειες κρίταμου, δίκταμου και μελισσόχορτου. Ο χαρακτηρισμός ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της δρόγης των παραπάνω φυτών με αναλύσεις γίνονται από την συνεργαζόμενη εταιρεία.
   

ΠΗΓΕΣ
Από το 161ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda
http://www.agronews.gr/content/view/43270/41/lang,el/